sobota, 7 kwietnia 2012

Zbliżające się święta Wielkanocne...

Witam po raz 2 =>
Aby święta upłynęły w radosnej i spokojnej atmosferze, już teraz warto zaplanować, co znajdzie
się na wielkanocnym stole! :) Tradycyjna, polska Wielkanoc to nie tylko święconka, wydmuszki i
śmigus dyngus, ale przede wszystkim suto zastawiony stół i przysmaki, którymi można uraczyć świątecznych gości.

 
 Poszperałam troszeczkę w internecie i  znalazłam wiele dobrych przepisów, które możecie wykorzystać :)

Jednym z nich jest SERNIK :


Produkty potrzebne na sernik:








30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
3 żółtka,
1/2 szl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Ser:,
1 kg dobrego sera,
30 dkg cukru pudru,
10 dkg masła,
9 jajek,
2 łyżki mąki kartoflanej,
Masa:,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg margaryny (może być masło0,
sok z 1 cytryny,
3 białka,

Przygotowanie sernika krok po kroku

1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.
2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.
3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.
4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

DROŻDŻÓWKA :

*Składniki
- rozczyn
2 dag drożdży
0,5 dag cukru
3 łyżki stołowe ciepłego mleka
-ciasto
2 żółtka
1 jajko
7 dag cukru
40 dag  mąki
0,5 szklanki ciepłego mleka
12 dag margaryny
cytryna


*Sposób robienia
-rozczyn
1. Pokruszyć drożdże.
2. Dodać do nich cukier i mleko.
3. Wymieszać ze sobą.
-ciasto
1. Zagotować margarynę.
2. Wsypać mąkę do miski.
3. Roztrzepać żółtka razem z cukrem.
4. Zetrzeć skórkę cytrynową.
5. Do miski z mąką dodać żółtka z cukrem, rozczyn, skórkę cytrynową i wyrabiać ciasto, stopniowo dodając        mleko.
6. Gdy wszystkie składniki się połączą powoli dodawać stopioną margarynę.
7. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
8. Podczas zwiększania się objętości drożdżówki, posmarować blachę margaryną i oprószyć mąką.
9. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę.
10. Drożdżówkę w blasze pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
11. W tym (10.) czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
12. Gdy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę.

Mam nadzieję, że skorzystacie :) SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Super !!! mmm.. wyśmienite <3 :D
    Muszę mamie pokazać :D
    WEOSŁYCH ŚWIĄT !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :*
      hehe. Nawzajem :*
      Oczywiście będzie jeszcze post o WIELKANOCY :)

      Usuń